sobota 6. augusta 2016

Chyby v pojmoch - od cudzinca po azylanta

takto to vyzerať nemá 
Do internetových diskusií sa pravidelne zapájajú krčmoví experti na regionalizmus a geopolitiku s vysokou školou "života". Niet preto divu, že obsah týchto diskusií je zlý od začiatku až do konca. Nehovorím len o mylných názoroch, mimoriadne nezdravom množstve krutosti na adresu utečencov, ale aj na veľmi zle volených slovách. 
Zle volené slová ako slovné spojenie teraz používam, samozrejme, v užšom slova zmysle. Nenarážam totiž ani tak na gramatiku (ktorá je v mnohých prípadoch žalostná) a vulgarizmy (ktorých je tiež požehnane), ale najmä na to, že ľudia správne nechápu pojmom - utečenec, cudzinec, migrant, imigrant a hádžu ich jeden cez druhý. Samozrejme, je o to smutnejšie, ak s týmito pojmami narábajú neopatrne médiá a politici. 
Keď už má byť reč o migrácií, prečo nezačať od základov ? S týmito pojmami budeme aj tak pracovať vo všetkých príspevok, majme teda jasno v tom, čo presne označujú.
  1. Najširším z používaných pojmov je cudzinec. Tento pojem označuje osoby so štátnou príslušnosťou k inému štátu, než je štát jeho pobytu. Cudzinec na území cudzieho štátu podlieha jeho vnútroštátnej úprave, avšak štát má voči nemu určité povinnosti, ku ktorým ho zaväzujú kogentné normy medzinárodného práva, medzinárodné zmluvy a záväzok rešpektovať ľudské práva. Tomu korešponduje povinnosť cudzinca rešpektovať právny poriadok štátu, v ktorom sa nachádza, teda jeho vnútroštátne aj cudzinecké právo.
  2. Pojem migrant je sám o sebe veľmi široký a označuje osobu, ktorá sa sťahuje do cudzej krajiny s úmyslom tu žiť určitú dobu. Rozdielny význam má pojem imigrant, ktorý označuje osobu, ktorá sa uchádza o trvalý pobyt v inom než jeho domovskom štáte. Užší pojem je ekonomický migrant, teda osoba, ktorá svoj domovský štát opustila z finančných dôvodov.
  3. Pojem utečenec je vo vzťahu k pojmu migrant užší a označuje osobu, ktorá sa nachádza mimo svojho štátu alebo obvyklého bydliska a ktorá má obavy pred prenasledovaním z rasových, náboženských a národnostných dôvodov alebo z dôvodu príslušnosti k určitej sociálnej skupine alebo zastávania určitých politických názorov . Aj osoby utekajúce pred vojnovými konfliktami alebo všeobecným násilím sa vo všeobecnosti považujú za utečencov, hoci niekedy na základe iných mechanizmov ako je Dohovor o právnom postavení utečencov z roku 1951.
  4. Pojem utečenec nemožno stotožňovať s pojmom žiadateľ o azyl. Žiadateľ o azyl o sebe tvrdí, že je utečenec, a preto sa rozhodol v inom štáte žiadať o ochranu- azyl. Ak sa toto tvrdenie potvrdí, prejaví sa vo forme vyhovenia tejto žiadosti (bližšie neskôr). Tento pojem opisuje skutočnosť, že osoba žiadosť o azyl podala, a tvrdí, že je utečencom, kým sa jeho žiadosť s konečnou platnosťou neposúdi. 
  5. Pojem azylant označuje osobu, ktorej žiadosti o azyl bolo vyhovené.Národné azylové systémy slúžia na to, aby rozhodli, ktorí žiadatelia o azyl majú skutočne nárok na medzinárodnú ochranu. Tí, o ktorých sa na základe dôsledného postupu rozhodne, že nie sú utečencami a ani nepotrebujú inú formu medzinárodnej ochrany, sa môžu poslať späť do ich krajiny pôvodu.
Tak, stručne a dúfam, že aj jasne vysvetlené. Na úvod toho vôbec nie je málo, máme však aspoň prehlad kľúčových pojmov a môžme pokračovať niečím ďalším :) 
PS: zdroje: ONDŘEJ, J. Medzinárodní právo veřejné, soukromé, obchodní; Protecting refugees & the role of UNHCR: 2007-2008; BALGA, J. Azylové právo a Shooty. 

    Lyri

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára