štvrtok 8. decembra 2016

You don't step on stage to eat, you go there to be eaten

Toto som nepovedala ja. Povedal to môj inak obľúbenec Tom Hardy. A mal sakra pravdu.

Kým som toto tu (rozumej blog) nespustila, poriadne som tomu nerozumela. Fakt, nejaký Hviezdoslavov Kubín v šiestej triede by som nerátala ako "stage".
Pravdou však je, a už som to spomínala, prevádzkovať blog nebol nijaký môj prvoplán. Pôvodne som mala len pár vecí na rozume, nechcelo sa mi sústrediť na učenie (a to sa mi nechce ani teraz keď píšem tieto riadky) a chcela som to dať von. Tak som tomu dala názov, ktorý mi prvý napadol. Lyri je meno, ktoré som si šetrila pre jednu postavu, a fakt som verila že som ho vymyslela. Ale houby. Vraj obsadené. Tak okej, pridajme nejaké slovíčko navyše a ide sa písať. A som Lyri Fantasy ... 

Toto miesto malo byť len nejaké sprievodné slobodné slovo. To, po čom som fakt túžila, bolo písanie. Bol čas, keď ma naozaj zmohla sociálna fóbia, upadla som do depresie, a bola som tlačená do vecí, ktoré ma nebavili. A to, čo mi naozaj, naozaj pomohlo, bolo písanie. Od detstva sa mi v hlave odvíja jeden príbeh, tak som si povedala, že to hodím do Wordu. Aspoň sa odreagujem, keď už nič iné. A čuduj sa svete, príbeh sa začal písať akoby sám. Prvý krát som mala pocit, že mi niečo rastie pod rukami.

A začalo sa mi to páčiť. Začala som si predstavovať, že by to raz mohlo ísť von. Nie ako kniha, ktorú si všimne nejaké vydavateľstvo a ja na nej zbohatnem. Ale len ako nejaký blog alebo audiokniha alebo niečo také, čo možno poteší pár ľudí - ale hlavne mňa, že sa o to všetko budem môcť podeliť. Samozrejme to však bolo komplikovanejšie, život si robí čo chce. Postupne som prišla na to že príbeh má mnoho hluchých a slepých miest, a že nemôžem vyhodiť von prvú časť, keď i do nej nezapadne posledná. Tak som sa rozhodla to najskôr dokončiť a až potom pustiť von. Ale pri tom, koľko mám práce a starostí, sa bavíme o vzdialenej budúcnosti - a ako vzdialenej, ukáže čas. 

Pravda je, že nie som spisovateľka, takže som nútená robiť iné veci. Za blog peniaze nedostávam, hoci by som možno už aj spĺňala podmienky na spustenie reklám. Nejak o to zatiaľ nemám záujem. S návštevnosťou je to tiež rôzne, vaša - a koniec koncov aj moja - aktivita je rôzna. Jednoducho si nemôžem dovoliť venovať sa písaniu, ale občas keď mám slinu sem aspoň niečo dám. 

Ale k veci. I´m there not to eat, but to be eaten. Teraz tomu už rozumiem. Keď som začala písať články, občas prišla nejaká správa, komentov pomenej. Pozitívne správy ma hrozne tešili a posúvali ma. Nie každá spätná väzba od vás je však dobrá, ale ja tiež viem, že nie každý príspevok odo mňa stál za to... Keď som dostala prvú správu, kde mi niekto písal aby som zaliezla a nič už nepísala, bola som mimo. Fakt ma to úplne dostalo. Nakoniec mi frajer povedal niečo, čo bolo skoro aspoň tak silné ako to čo povedal Hardy:

"Ako každý, kto niečo tvorí a uverejňuje, si musíš zvyknúť na to, že sa to každému nebude páčiť"

Mal pravdu a ja som za to vlastne vďačná. Som rada, že som spustila najskôr blog, že som si tým doprala cennú skúsenosť a príležitosť vyrovnať sa s kritikou, lebo viem, že to bude 1000 x horšie keď sa mi raz podarí spustiť svoju "knihu". Som rada že som si vyskúšala dať kožu na trh, som rada za každú spätnú väzbu, dobrú aj zlú. Našťastie si dnes môžme všetci vybrať a čítať a pozerať, čo sa nám páči. Každému sa nemusí páčiť čo píšem a ako píšem, ale tak to má byť. Nikdy sa nemôžme páčiť všetkým, a o tom to je. Byť vďačný za všetko dobré, a vziať si niečo aj z toho zlého. 

Ďakujem za prečítanie :)

Lyri




utorok 6. decembra 2016

:( - a jediné využitie čaju

Frajera dosť často páli záha, tak som kúpila bylinkový čaj, o ktorom som čítala, že by mu mal pomôcť

Ja: Zlato, kúpila som Ti rumančekový čaj. Hádaj, na čo je dobrý ?
On : Na erekciu ?


via GIPHY

piatok 25. novembra 2016

:( - a keď sa partneri začnú naozaj podobať

Často si hryziem nechty, ale nie tak ako "normálni" ľudia, ale tak fakt fakt do krvi.

On: Aha, krváca mi prst. Už som ako ty. Niečo tomu chýba .... aha ! Miláčik, pomasíruješ mi nohy ?? Urobíš mi čaj ?? Podáš mi hento tam ?? Donesieš mi pero z kabelky ??



via GIPHY

:( - a defekty informatikov

Pozeráme s frajerom (IT-čkár) Harryho Pottera. V tom niekto osloví Snape-a menom.
Frajer: On sa volá SERVERUS ?



via GIPHY

:( - a strihanie nechtov

Ja: Dúfam, že tie ostrihané nechty teraz vyhodíš .. !
On: Nemôžem, máme sieťky na oknách ...



via GIPHY

utorok 15. novembra 2016

Keď vypne

Každý má v živote aj horšie obdobia. Jednoducho to tak býva, a aké zbytočné by bolo zaťažovať vás tým. Stáva sa, že máme hlavu plnú starostí a problémov, až podľa mňa mnohí nechápu, kam sa to všetko vojde. Ale, ja som dnes zrejme narazila na limit.

Včera som mala úplne najhorší pondelok za posledné... neviem.... žeby za život ? :D Okej, no drama, ale včerajšok bol naozaj na šľak trafenie. Aby bol maximálne zlý, tak som navyše nespravila zápočet, ktorý okrem mňa spravil asi každý. Roky na tej škole potím krv, a zrazu nespravím blbý zápočet. Cítila som sa ako idiot. V robote sa väčšinu času cítim ako idiot, aj tak to tam celé visí na vlásku. Do školy musím dorábať veci doma, do roboty si musím doma študovať veci. Moja domácnosť sa rozpadá. A to som ešte nevedela, že sa môžem cítiť ešte oveľa hlúpejšie.

via GIPHY
Naozaj neviem, kde sa to celé pokazilo. Nuž, včera som končila - škola, práca - o piatej. Cestou zo školy som sa zastavila v obchode. A kúpila som celé kurča ktoré bolo v akcií, lebo mu končila záruka. Ale povedala som si, že to nevadí, lebo ho spravím zajtra (dnes) na obed. A kúpila som párky, že na raňajky. A kúpila som aj víno, že večer k telke.

Asi nechápete, ale vysvetlím to. Ja som dnes mala ísť do školy a do roboty. Nemôžete robiť obed, keď máte byť v škole. Nemôžte, pre Kristove rany, robiť kurča s úmyslom urobiť ho na obed, keď máte byť do piatej preč. Nemôžete si kúpiť raňajky náročné na prípravu, keď nikdy - NIKDY  - cez pracovný týždeň neraňajkujete. Nemôžete si kúpiť víno a pripiť sa, keď zajtra musíte byť fit.

via GIPHY
Ale aby to nebolo málo zaujímavé, ja som to kurča fakt kúpila. Celý večer som nerobila nič do školy, len som upratovala zanedbaný byt. Prala som, lebo ani ja ani frajer sme už nemali čisté ponožky. V pohode som si pozrela Moja mama varí lepšie ako tvoja. Večer sme zapli film, ktorý sme pozerali asi do polnoci (moja večierka je cez pracovné dni asi desať hodín), otvorili sme víno. Neumyla som si vlasy, lebo som si povedala že aj tak nikam nejdem. Celý večer som bola ako vypnutá. Ale čo je najhoršie, vypla som aj budík. Ja naozaj neviem, na čo som myslela, ja som proste nemyslela na nič.
Dnes ráno som teda vstala o deviatej, akoby sa nechumelilo. Do ružova vyspinkaná. Frajer mi uvaril párky. Pozbierala som čisté prádlo, požehlila som, poupratovala som.
O pol desiatej sa frajer začal obliekať do školy. Len tak letmo sa ma opýtal, čo mi odpadlo. Normálne som na neho pozrela, čo mu je.
Jak odpadlo ? Čo odpadlo ?
Že prečo nemám školu?
Však akú školu ?
Školu ?
ŠKOLA !!!!!!!

via GIPHY

Takú paniku ste ešte nevideli. Ja som proste nešla do školy. Ja som ZABUDLA ísť do školy. Alebo, čo je ešte horšie. Ja som už včera nemala v úmysle ísť do školy. To nie je tak, že proste presmerujete úmyselne myšlienky, aby ste sa striasli toho zlého. Mne proste vyplo.
Naozaj si to, čo sa mi dnes stalo, neviem vysvetliť inak, ako tým že môj mozog spustil nejaký obranný mechanizmus proti všetkému tomu stresu a trápením. Proste sa rozhodol. že si urobí voľno.

via GIPHY
A ja mu za to ďakujem ! Ale myslím, že mám k tomu čo povedať aj ja, preto dúfam, že sa so mnou najbližšie poradí. Lebo teraz mám čo vysvetľovať. Všade.

PS: ak sa pýtate, prečo som potom už nikam nešla, tak preto že kurva nemám umyté vlasy, keď ma zastavia nafúkam a vezmú mi vodičák, nemám spravené veci, nie som naučená a preto, lebo musím spraviť do poondiate KURČA, ktorému inak zíde záruka !!!!!!

pondelok 24. októbra 2016

Stupne ochrany - 3. medzinárodnoprávna ochrana

Keď už som rozbehnutá, dorazím rovno aj nadväzujúci tretí stupeň ochrany ľudských práv. A keďže ideme metódou a minore ad maius, tretím stupňom je, ako inak, medzinárodná ochrana.
Ľudia mnohokrát tak nejak predpokladajú, že medzinárodné právo je niečo veľmi vzdialené. Že sa nás netýka. Lenže práve naopak. Medzinárodné právo je totiž všadeprítomné.
Keď bola reč o vnútroštátnej ochrane, možno si mnohí nevedia predstaviť, aký vplyv má na neho medzinárodné právo. Áno, samozrejme, ako štát môžme dať ľudským právam takú ochranu, akú chceme. Aby sa však nepodliehala istá latka, aby práva ľudí vo všetkých štátoch dosahovali určitý štandard, v našej Ústave figuruje zvláštna veta. Teda, že medzinárodné zmluvy o ľudských právach a základných slobodách majú prednosť pred zákonmi. A hoci to tam nie je, povedzme si pravdu - aj pred Ústavou a ústavnými zákonmi. 
"Jeden prsteň vládne všetkým, jeden všetkým káže.."
Chápete teda, že je úplne jedno, aké bludy si napíšeme do ústavy. Ak porušíme medzinárodné právo, vyplynú z toho pre štát veľmi vážne dôsledky. A každému bude jedno, že tu máme nejakú Ústavu, podľa ktorej sme konali. Máme tu medzinárodné právo a bodka. Čo mi to len pripomína? Už viem...
Ale zas, povedzme si pravdu,, medzinárodné právo nie je Sauron. Je tu preto, aby nám svietilo na cestu, keď všetky ostatné sviece zhasnú.... :D 
Zase som odbočila. Ako som už spomínala, medzinárodné právo zasahuje do vnútroštátneho. V hierarchií sa nachádza ako nad ním, tak aj nad právom EÚ. Poskytuje určité limity, hranice, v rámci ktorých sa môže zákonodarca pohybovať. Nad rámec ísť štát môže. Opačným smerom však cesta nevede. V ideálnom svete by toto stačilo povedať, a vyplynulo by z toho, že keď sú občania tak dokonale chránení po všetkých smeroch, Ako je potom vôbec možné, že dochádzať k takým závažným porušeniam ľudských práv a základných slobôd, že ľudia masívne opúšťajú svoje domovy?
Ako sa hovorí, papier znesie všetko. Iste, sú určité sankcie vyplývajúce z porušenia ľudských práv štátom, tieto mechanizmy však nastupujú veľmi zriedka. Medzinárodná ochrana utečencov preto spočíva najmä v presadzovaní a obhajovaní práv osôb, ktoré boli nútené prerušiť kontakty so svojou krajinou pôvodu.
Prvé medzinárodnoprávne dokumenty týkajúce sa utečeneckej problematiky vznikali ex post ako následok hromadných utečeneckých prúdov. Boli to napríklad 
  • Dohovor vo veci vydania preukazov totožnosti ruským utečencom z r. 1922, 
  • Dohovor o právnom postavení ruských a arménskych utečencov z r. 1928, 
  • Dočasný dohovor o postavení utečencov pochádzajúcich z Nemecka z r. 1936 .
  • Všeobecná deklarácia ľudských práv....
Prvým významnejším dokumentom, ktorý povýšil azyl na subjektívne právo, je Všeobecná deklarácia ľudských práv, ktorá uvádza že „každý má právo vyhľadať a používať v iných krajinách azyl pred prenasledovaním“. Tvorcovia ho však zámerne neformulovali tak, aby udelenie azylu garantoval - z myslím, pochopiteľných dôvodov (suverenita). 

Základným prameňom medzinárodného azylového práva je Dohovor o právnom postavení utečencov z r. 1951 (ďalej len Ženevský dohovor), ktorý bol prijatý v Ženeve. Jeho hlavný prínos spočíva v tom, že prijatie utečenca sa stalo medzinárodným záväzkom štátov, ktoré k spomínanému dohovoru pristúpili. Tento dohovor poskytuje tiež najautoritatívnejšiu definíciu utečenca, kde definuje utečenca ako osobu, ktorá „...sa nachádza mimo svojho štátu a má oprávnené obavy pred prenasledovaním z rasových, náboženských a národnostných dôvodov alebo z dôvodu príslušnosti k určitej sociálnej skupine alebo zastávania určitých politických názorov, nemôže prijať alebo v dôsledku uvedených obáv odmieta ochranu svojho štátu; alebo osobu bez štátneho občianstva, ktorá sa nachádza mimo štátu svojho doterajšieho pobytu v dôsledku týchto udalostí a ktorá sa tam vzhľadom na uvedené obavy nemôže alebo nechce vrátiť...“. Z tejto definície sa napokon odrazili aj členské štáty, ktoré vo svojich vnútroštátnych azylových zákonoch definovali pojem utečenca. Nad dodržiavaním Ženevského dohovoru bdie Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

Okej, sme za tým, Som veľmi rada že sa podarilo aspoň v stručnosti opísať všetky tri stupne ochrany ľudských práv súvisiacich s utečencami a azylom. Samozrejme, že táto problematika by mohla zaplniť knihy. Ďakujem, že ste sa týmto výcucom prehrýzli a naozaj naozaj dúfam, že vám to niečo dalo.

Lyri

nedeľa 23. októbra 2016

Ktoré internety dokážu pritiahnuť ženy

Niekedy sa naozaj nestačím čudovať na reklamy, ktoré mi vyskakujú. Viem, že si poviete, že sa mi generujú len tie reklamy, o ktoré mám záujem podľa mojich vyhľadávaní na google. Nieje to však len tým. Ide aj veci, ktoré by sa mi mohli podľa môjho pohlavia páčiť, alebo články, ktoré zdieľajú moje priateľky. No...nech neojebávam...tie FB priateľky....

via GIPHY

Takže, dala som dokopy veci, o ktoré majú ženy (vo všeobecnosti) najväčší záujem. Uznávam, že to nie je nejaký podnetný článok, ale predsa len. Sú to okrem množstva iných, tieto:

-články o chudnutí, kde sa dozviete zázračnú metódu, vďaka ktorej schudnete rýchlo a ľahko







-články o  potravine alebo produkte, vďaka ktorej sa vám predĺžia vlasy, narastú cecky, nebudú zarastať chlpy a ešte sa aj dožije 100vky....













-články o jednej potravine, ktorú keď vysadíte, tak, sa stanú zázraky


*ale bez mlieka a mliečných výrobkov, chleba, lepku (ktorý je vo všetkom), zemiakov, mäsa, strukovín atď vám recepty dosť skoro dôjdu

- články o (max) piatich jednoduchých cvikoch, vďaka ktorým vás o týždeň v svadobných šatách nespoznajú - alebo ešte lepšie, ide to aj bez cvičenia !













-články o rastline alebo surovine, ktorú má každý doma a nikto by to na ňu nepovedal

















-články, ktoré ani neviete o čom sú, ale dávajú vám nádej a pár trikov, ktoré by vám nikdy nenapadli
























-stránky, ktoré vám pomôžu dostať sa z rozchodu






-články, ktoré síce s blížiacim sa rozchodom nič nenarobia, ale aspoň vám o tom dajú vedieť






-články, ktoré do žien tlačia, že sa musia vydať a žiť s chlapom, inak nikdy nedosiahnú šťastie






-články, ktoré vám povedia, čo vás čaká a neminie na základe náhodného usporiadania hviezd
















- články, kde vám dajú za príklad človeka, ktorého nepoznáte a nemá s vami nič spoločné, no keď sa to podarilo jemu, prečo by to nezabralo aj u vás











Dúfam, že ste nečakali pointu, či ? Samozrejme, že väčšina týchto článkov je bullshit. A samozrejme, že ženy si to poväčšine aj uvedomia. Ale zvedavosť občas nepustí a kým bude dopyt, bude aj ponuka.

Lyri


Stupne ochrany - 2. právo EÚ

No, keď máme pochopenie vnútroštátnej ochrany voči svojim občanom za sebou, nevidím dôvod neprejsť na kvázi druhý stupeň ochrany. Tou je právo Európskej únie.
Migračné právo patrí k najzložitejším a politicky najcitlivejším otázkam dnešnej Európy. Kvantitatívna zmena v počte imigrantov si vyžiadala aj výraznú kvalitatívnu premenu spoločnej migračnej a azylovej politiky Európskej únie. Členské štáty Európskej únie, ale aj únia ako celok, sústavne čelia prílevom migrantov, ktorí sa snažia na svoj vstup využiť azylový systém. Pre niektoré štáty to predstavuje každoročne záťaž, pre iné to je vítaný jav. Štáty, ktoré sa stali cieľovou stanicou pre tisíce neustále prichádzajúcich migrantov, sú disproporčne zaťažené v porovnaní s tranzitnými krajinami a usilujú sa o to, aby s nimi aj ostatné členské štáty zdieľali tento nápor imigrantov. Neraz sú náboženské tradície a spoločenské zvyklosti nových prisťahovaleckých komunít väčšinovou spoločnosťou v európskych štátoch vnímané ako cudzí prvok v tradičnom prostredí.
Európska únia vo svojom prístupe rozlišuje a zohľadňuje dôvod a charakter migrácie prichádzajúcich. Z tohto dôvodu je v súlade so záujmami Európskej únie podporovať napríklad pracovnú migráciu, vrátane práva na zlúčenie rodín. Diametrálne odlišný je však postoj únie v súvislosti s migračnými prúdmi, ktoré sú v únií nežiadúce, pričom najväčší problém predstavuje ilegálna migrácia. Počas prebiehajúcej utečeneckej krízy prichádza Európska únia s riešeniami, s ktorými nesúhlasia všetky jej členské štáty. Sú to napríklad povinné kvóty na prerozdelenie utečencov medzi členskými štátmi, voči ktorým ostro vystupovali najmä štáty strednej Európy. Aktuálne Európska Komisia predstavila program reformy spoločného azylového systému, ktorej dôsledkom má byť harmonizácia azylových postupov vo všetkých členských štátoch.
Migrácia obyvateľstva je jedna z dôležitých oblastí, v rámci ktorých v Európskej únií dochádza ku koordinácií a vytváraniu spoločných pravidiel. Európska únia sa postupne musela zaoberať aj problematikou migrácie a azylu, čo bolo dané predovšetkým presadzovaním jednej zo základných slobôd charakteristických pre Európsku úniu, a to slobodu pohybu všetkých občanov Európskej únie. Európska únia však nezameriava svoju pozornosť len na migráciu obyvateľov medzi jednotlivými štátmi. Sústreďuje sa hlavne na riešenie problematických oblastí súvisiacich s rôznymi migračnými prúdmi z tretích krajín na územie Európskej únie.
Migrácia z tretích krajín sa týka všetkých členských štátov EÚ. Nie je preto prekvapujúce, že členské štáty sa rozhodli budovať spoločnú migračnú politiku, ktorej cieľom je lepšie zvládnutie migračných tokov.
Európska únia systematicky pracovala na vytvorení spoločného azylového systému od r. 1999. Výsledkom tejto snahy bolo prijatie niekoľkých významných sekundárnych právnych aktov inštitúciami Európskej únie, pričom k najpodstatnejším patrí

  • Smernica Európskeho parlamentu a Rady 2013/32/EÚ o spoločných konaniach o poskytovaní a odnímaní medzinárodnej ochrany, ktorej prvoradým cieľom je zabezpečiť, aby štáty pri rozhodovaní o udelení azylu postupovali jednotne, efektívne a spravodlivo.
  • Smernica Európskeho parlamentu a Rady 2013/33/EÚ, ktorou sa stanovujú normy pre prijímanie žiadateľov o medzinárodnú ochranu, ktorá zabezpečuje, aby sa základné práva žiadateľov o azyl rešpektovali a upravuje zásadné otázky týkajúce sa pravidiel ich ochrany
  • Smernica Európskeho parlamentu a Rady 2011/95/EÚ o normách pre oprávnenie štátnych príslušníkov tretej krajiny alebo osôb bez štátneho občianstva mať postavenie medzinárodnej ochrany, o jednotnom postavení utečencov alebo osôb oprávnených na doplnkovú ochranu a o obsahu. Ide o novú kvalifikačnú smernicu, ktorá vymedzuje dôvody na poskytnutie azylu a medzinárodnej ochrany, ktorá v konečnom dôsledku umožňuje, aby štáty pri posudzovaní dôvodov žiadateľa o azyl postupovali jednotne.
  • Nariadením Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 604/2013, ktorým sa stanovujú kritériá a mechanizmy na určenie členského štátu zodpovedného za posúdenie žiadosti o medzinárodnú ochranu podanej štátnym príslušníkom tretej krajiny alebo osobou bez štátnej príslušnosti v jednom z členských štátov (tzv. Nový Dublin)
  • Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 603/2013, bližšie známe pod názvom EURODAC, ktoré umožňuje azylovú databázu odtlačkov prstov, zriadenú Nariadením Rady (ES) č. 2725/2000, policajným zložkám a EUROPOLU využívať v rámci vyšetrovania trestnej činnost
Tento zoznam je čisto informatívny. Veľa sa hovorí o tom, že vnútroštátna ochrana má byť alfa a omega. Že naše zákony sú dobré tak, ako sú. Eh...celý ten zoznam sme my buď prevzali, alebo prevezme do nášho právneho systému. Teda, sme ním viazaní. Teda, musíme podľa nich v azylových veciach postupovať. Teda, že druhý stupeň je nadriadený prvému. 

Stupne ochrany - 1. vnútroštátna ochrana

Azylové právo môžu upravovať predpisy rozličnej právnej sily. Vo všeobecnosti dajme tomu, že môžu byť medzinárodné, európske a vnútroštátne právne akty, ktoré sa však tejto problematiky upravujú rozličnou (právnou) silou.
Samozrejme, tieto pramene sú v určitej hierarchií, ktorú, verím, čitateľovi netreba objasňovať. Nezačnime však od tej najväčšej, ale práve naopak, a minore ad maius začnime od kvázi "basic" ochrany. Tou je (alebo by mala byť) vnútroštátna ochrana. Určite budete súhlasiť, že jednou z prvoradých úloh štátu by mala byť ochrana svojich občanov. Napriek tomu - a znova sa spolieham na to, že ste toho istého názoru - dochádza k závažným porušeniam ľudských práv. Štát totiž mnohokrát nedokáže - alebo nechce - poskytnúť ochranu týchto práv (veď viete - opodstatnené obavy z prenasledovania z politických, náboženských, národnostných atď. dôvodov.). 
A tu nastupuje iný aspekt vnútroštátnej ochrany - akoby druhá strana mince. Jeden štát ochranu nevie poskytnúť - má možnosť ju poskytnúť iný štát. Ako ? - udelím azylu alebo doplnkovej ochrany. Občan, ktorý sa však rozhodne opustiť svoju rodnú krajinu, je súčasne limitovaný právnym systémom štátu, v ktorom sa rozhodol požiadať o azyl. Cudzinec (možno nádejný azylant) zdržiavajúci sa na území štátu, v ktorom požiadal o udelenie azyl sa v plnej miere podriaďuje jeho právnemu systému a má aj určité povinnosti, ktoré sú bližšie rozpísané tu.
Voľnosť rozhodovania štátu pri udeľovaní azylu nie je absolútna. A tu sa k tomu dostávame.
Limitom je jednak právo Európskej únie, ale aj obmedzenia prameňmi medzinárodného práva. Ak štát nie je viazaný medzinárodnou zmluvou, v zásade má oprávnenie, nie však povinnosť poskytnúť azyl. Z jeho rozhodnutia azyl poskytnúť mu vyplýva medzinárodnoprávna povinnosť poskytnúť jednotlivcovi ochranu a nevydať ho stíhajúcemu štátu. Štátu, ktorý však azyl udelí, vyplýva z
medzinárodného práva povinnosť niesť zodpovednosť za činnosť jednotlivca, ktorému bol azyl udelený.
Nezmyselné povinné kvóty
"Sú to nezmyselné povinné kvóty"
Samozrejme, v každom jednom štáte predstavuje azylové právo dôležitý aspekt národnej politiky. Prebiehajúca utečenecká kríza nám však servíruje otázku, či je takáto nejednootná úprava vlastne dobrá. A odpovede sa, ako inak, líšia. Mnoho štátov (alebo niektoré z ich politických spektier) hlásajú, že azyl by mal byť vecou výlučne vnútroštátou . Nemusím pripomínať ktoré to sú. Ale, pre istotu, len aby sa nezabudlo, sú to napr. tie ktoré podali žaloby proti Rade Európy. Okolo kvót je zatiaľ ticho,ale niektoré štáty proste vyjadrili postoj - nope, žiadne zásahy do toho, koho, koľko a kedy máme prijať. No, netreba zbytočne ukazovať prstom, ale aby sa nezabudlo...
Na druhej strane spoločná azylová politika by teoreticky priniesla mnohé výhody. Nech sa situácia vyvinie akokoľvek, faktom zatiaľ ostáva, že azyl a migrácia sú veľmi citlivé a komplexné otázky. Na ich riadení a organizovaní sa podieľajú na jednej strane vnútroštátne orgány. Ak sa jedná o členský štát EÚ, tak na druhej strane sú to orgány pôsobiace na úrovni Európskej únie. Plus nesmieme zabudnúť na všadeprítomné medzinárodné právo.
No, na dnes asi stačilo. V dohľadnej dobe si dáme druhý a tretí stupeň.

nedeľa 25. septembra 2016

O jednej ceste vlakom

Ako sociofobik/sociofobička ....neviem, je to vôbec slovo keď mi to Word počiarkuje? Jedno, proste ja ako človek ktorý samovdiagnostikou prišiel na to že má sociofóbiu lebo vykazuje dosť znakov tejto choroby... zamotávam sa. Proste som už niekde spomínala, že koncentrovanú spoločnosť cudzích ľudí veľmi nemusím. ALE, čomu sa ani ja občas nevyhnem, je cesta vlakom. V nedeli večer. 
Keďže vďaka tomu, že predošlá vláda si povedala, že nových voličov zo strany mladých ľudí si pritiahne najlepšie tým, že dane ich rodičov (aj rodičov tých ktorí cestujú len autobusom, alebo ktorí necestujú vôbec) využije na tento požehnaný účel,  si občas zacestujem aj ja zadarmo. Skoro zadarmo. Teda, vôbec to nie je zadarmo, ale viete...miesto tankovania benzínu. Tak nejak. Ale na tom teraz vôbec nezáleží.

No ale. Kde človek stretne takú rôznorodú človečinu, ako cestou vlakom? Za tie roky som už videla všeličo, väčšinou na to zabudnem tak rýchlo, ako sa len dá. V tejto chvíli sme v malom kupé šiesti.

Sedím v strede v smere jazdy. Na ľavej strane je môj priateľ, ktorý potrebuje niečo dokončiť do roboty a programuje, pritom telefonuje s kolegami a celé to pôsobí strašne dôležito, veď viete. Som si istá, že presne vedel, že naša cesta vlakom bude prebiehať úplne bez slov. Fakt, keby si ten darebák nedal tričko She is my Juliet, ktoré sme si nechali vyrobiť pred pár rokmi ako neskutočne romanticky zamilovaný pár, tak by o nás nikto nepovedal, že sme tu spolu. Škoda len, že ja som o svoje He is my Romeo pred dvomi rokmi pri jednej nehode prišla. Ale možno našťastie. Pripadala by som si v týchto párových tričkách na verejnosti ako úplný postih. Toto na fotke nie sme my, ale mohli sme byť. 


Vedľa mňa na pravej strane sedí pekné čiernovlasé dievča. Dlhé upravené lesklé vlasy, červená kožená bundička, čierne legíny, umelé mihalnice. Na iPhone komicky ťuká na klávesnici, ale pri tak dlhých trblietavých nechtoch sa ani nečudujem (keď povie že trčia aspoň 1,5 cm vôbec nepreháňam). Nieže by to niečo znamenalo, ale keď sa ma frajer spýtal, kto bude sedieť v strede, rozhodla som sa vziať na seba toto bremeno.  

Oproti sedia dvaja chalani, typujem ich na stredoškolákov, max prváci na výške. Jeden pekný, čo pripomína dúmavého člena kapely, druhý ako nejakej bandy. Strašne nadávajú a sú múdri ako rádio. Bavia sa o Counter Strike-u, lokálnom festivale, WOW-ku, zbere húb, LOL-ku, ako zostrojiť bombu, Mafii, počítačoch, a ten krajší o svojej priateľke. A sú experti na všetko.

Vedľa nich pri uličke sedí iné dievča. Úplný opak peknej čiernovlásky, z nejakého dôvodu mi je však omnoho sympatickejšia. Asi preto, lebo má tričko s motívom Zaklínača. Okuliare, nefarbené plavé vlasy, ktoré sú aj tak vypnuté, lebo načo by zavadzali. Sivý BF sveter (asi neúmyselne), obyčajné rifle a úplne chlapčenské tenisky. Keď chalani prejdú na tému PC hry, pozerá sa ich smerom a dosť ju cuká, akoby im do toho najradšej skočila. Nakoniec si len dá slúchadlá a pozerá sa von oknom.

No a nakoniec som tu ja. Vybrala som si notebook, lebo ma už nebaví dívať sa na jednu ani druhú stranu. Reku, aspoň sa niečo naučím na zajtra, nakoniec som sa však stratila vo vlastných dojmoch. Povedala som si, že blog môže byť aj o každodenných veciach a nemusí byť len o nejakých duchaplných politických či azylových veciach. A pustila som sa do písania.

Neviem prečo, ale občas má človek jednoducho pocit, že by si s niekým rozumel. Chlapec oproti, ktorý neustále pokukuje po čiernovláske, má zjavne pocit že by si s ňou rozumel. Ona s jeho pocitmi zjavne nesúhlasí, lebo keď sa nedíva do mobilu, díva sa na toho krajšieho z chalanov, ktorý je podľa rozprávania zadaný. Dievča v Zaklínačovom tričku by si rozumela s chlapcom, ktorý je síce menej pekný, za to sa však viac vyzná vo fantasy hrách, ten však hádže letmé pohľady na čiernovlásku, ten s ňou však takisto nesúhlasí. Ja by som zas brala za kamošku dievča v Zaklínačovom tričku, ale tá na mňa serie. A ak nezastavíme, jediný kto ti dá svojim pocitom voľný priebeh bude môj frajer. Ten už nevládze zadržiavať smiech pri tom, ako sa tí dvaja chlapci hrajú na inžinierov (s cieľom zaujať čiernovlásku).


Aj tak je to jedno, lebo keď vlak zastane, spoločnosť sa rozpustí, a ja sa budem môcť konečne voľne nadýchnuť. Nič z toho, čo sa mohlo stať, sa nestane. A keď odtiaľto vystúpim, už si na nich nikdy nespomeniem. Ale len do chvíle, kým si znova neprečítam tento blog. 

Lyri

streda 14. septembra 2016

Niekto musí mať smolu

Pocit nespravodlivosti nie je veľmi príjemný, s tým bude každý súhlasiť. Aby som bola konkrétnejšia, mám na mysli nespravodlivosť, ktorá je páchaná na vás. Viete, ako ujma, Krivda. Synonimický slovník ďalej uvádza slová ako bezprávie, neprávosť, protivenstvo, ústrk (napísala som to na 6-ty krát) či príkorie. Silné....
No k veci. Ide mi o to že každý má občas pocit, že ho "osrali". Či ste na základnej, na strednej, na výške, v robote alebo na dôchodku. Od mala sa predsa učíme, že život nie je fér. A život začína predsa na škole. 
Nespravodlivosť a krivda nie je to isté, čo závisť. Aký je to pocit vidieť, ako niekto, kto si to nezaslúžil, dostal niečo, čo malo byť vaše? Takýto ?


via GIPHY

Alebo až takýto ?


via GIPHY

Premýšľam nad svojimi promóciami, Nad okamihom, keď som sa rozhliadala po sále, v ktorej chýbalo toľko známych tvárí, a v ktorej ich toľko bolo zbytočne. Vidím toľko vyfešákovaných prominentných dedičiek, toľko flákačov, ktorí ani nevedia, ako prešli. Ale aj veľa ľudí, ktorí každé skúškové potili krv, celý semester chodili poctivo na prednášky a svoje povinnosti plnili čestne. Mnohí z nich sedia v prvom rade a preberajú si červený diplom. Mnohí sú okolo mňa, spokojní s tým, čo dosiahli. A mnohí sedia doma, lebo mali proste smolu a diplom na nich nevyšiel.


via GIPHY

Totiž, veci nie sú vždy tak, ako sa zdajú. Pre tých, ktorí nowdays chodia na výšku, alebo z nej už vyšli, to nejdem vysvetľovať. Pre tých, ktorí si ešte robia ilúzie, nech sa páči. Verejné školy sú dosť srandovná vec. Chodiť tam môže ktokoľvek, kto splní podmienky. Akože.


via GIPHY

Súkromné a verejné školy sa líšia v jednej elementárnej veci. Nie, nie je to tá, že súkromné sú na dve veci a z verejnej vyjdete aspoň ako tak vzdelaní, lebo ani to nie je isté. Ide o to, že verejná je zadarmo  v súlade so zásadou, že vzdelanie má byť bezplatne prístupné všetkým. Akože....
Lenže, keď sa pozeráte po tej sále, na človeka ktorý si preberá diplomček, hoci ste ho nevideli ani na jednej prednáške, bol pred vami na skúške, povedal dokopy 4 vety, z toho 2 nesprávne, učiteľ mu 10 minút vysvetľoval učivo akoby to bol seminár a dostal B. Akože...


via GIPHY

Verejné školy sú miesta, kde sedíte v starých laviciach, píšete po starých tabuliach, robíte so starým vybavením a učia vás starí učitelia. Lebo nikdy na nič nie sú peniaze. Však odkiaľ by aj boli nie ? Veď ešte aj  učitelia sa tak nejak tvária, že to robia skoro zadarmo (pri doktorandoch je to aj pravda).
Systém niektorých škôl a fakúlt vrátane tej mojej je takýto: štát dáva peniaze podľa počtu prijatých študentov. Preto čo treba urobiť ? Predsa prijať čo najviac ľudí. ALE. Akoby to vyzeralo, keby univerzita ročne pustila stovky denných plus externých študentov ? Čo by to urobilo s menom školy, ak by sa zdalo, že tú fakultu môže absolvovať každý? Na(ne)šťastie existujú učitelia, ktorým nerobí žiadny problém vyraziť na predmete 50 tretiakov. Môžte sa aj pretrhnúť, ale tú skúšku vám nedajú. 


via GIPHY

Prečo? Lebo verejné vysoké školy (aspoň tie lepšie) balansujú medzi tým, aby dostali čo najviac peňazí a tým, aby z tej školy nevychádzali úplní tupci. Predsa len, to je už naozaj tenký ľad púšťať zo školy debilných absolventov. Dobre preformulujem, priveľa tupých absolventov.


via GIPHY

Lebo aj tupí študenti majú úspešných a bohatých rodičov. Ale predbieham. Školy sú medzi dvoma mlynskými kameňmi - peniaze na fungovanie dostanú, ak príjmu študentov, meno školy však utrpí, keď ten veľký počet študentov absolvuje. Treba pristúpiť k nevyhnutnému - vyhodiť podstatný počet študentov. Teda zaviezť niečo ako kvóty. Príklad z mojej školy. Príjmu 200 ľudí ročne, 50 postupne vyradia rôzne skúšky, nedostatok kreditov, prenášané predmety, pochopia, že na to nemajú alebo odídu z inách dôvodov. Plus mínus ďalších 50 vyradia v treťom ročníku na jednom a tom istom predmete dvaja učitelia ktorým to vôbec nie je ľúto. Ďalších 20 nedá štátnice, dajme tomu že férovo.


via GIPHY

A ani ich to nemusí mrzieť, ale tým 70-tim to ľúto je. Skončiť tesne pred cieľom vás naserie. A keď sa rozhliadam po sále plnej absolventov, chápem presne, čo ich serie. Lebo raz keď tá škola má nejaké pomyselné kvóty, že nechá prejsť len cca 100 ľudí tak čo už, nebol som dosť dobrý. Ale predstavte si, ako do vás roky húdia, že táto škola necháva prejsť len tých najlepších a preto musí oddeliť zrno od pliev. Vy potom sedíte doma a premýšlate čo so životom, zatiaľ čo ľudia ktorý sú poloretardovaný a roky na výške preflámovali a skúšky im kúpili rodičia si preberajú váš diplom, to bolí. To je ten pocit nespravodlivosti. Nezávidíte im to, že oni ten diplom majú. Len viete, že si ho nezaslúži, a má ho miesto toho, aby ste ho mali vy.  Lebo jeho tatko alebo mamka je vyššie ako vaši. A toto teda nezávidíte. Len mu prajete, nech sa tým diplomom zadrhne...


via GIPHY

Takže, tu to začína smrdieť. Netvárim sa, že korupcia na školách neexistuje, ani že ma to prekvapuje, ale je to jedna z jej najhorších foriem. Ani nie tak pre spoločenskú závažnosť, ale pre tú etickú zvrátenosť. Verejné školy sa tvária, že sú lepšie než súkromné, ale keď cvakáte na súkromnej, nejak sa to prerozdelí a volá sa to školné a každý je spokojný. Keď cvakáte na verejnej, ide to do vrecka jedného človeka. 


via GIPHY

Školy sa tvária, že nechajú prejsť len najlepších, ale pritom sa tam pripletie pár najhorších. Ops. Takže čo teraz, aby bol študent vlk aspoň ako tak celý a aj škola ovca sýta ? Geniálna vec - medziročník !!! Výborný ťah. Po rokoch štúdia už len málokto cúvne a ten sprostý medziročník si zaplatia, aj keď to stojí stovky eur na semester. A kruh sa uzavrie. Štát dostane peniaze od všetkých, lebo školy fungujú z daní nás všetkých. Školy dostanú peniaze od štátu, preto prijmú veľa študentov. Učitelia dostanú peniaze od rodičov, ktorý cvakajú aby ich deti nejak preliezli. A fakulty dostanú ďalšie peniaze od študentov - nešťastníkov v medziročníku. A tí dostanú peniaze od Tesca, kde rok brigádujú. Amen tma. 



via GIPHY

Lyri

nedeľa 11. septembra 2016

Právo jednu krajinu opustiť ≠ právo vstúpiť do druhej krajiny

V predošlom článku (ktorý bol tak dávno že si to už ani nepamätáte, preto pripomínam, že ) som spomínala aj to, že azyl predstavuje silnejší  právny status než je status utečenca. A nie len z hľadiska právnej istoty, no aj z hľadiska rozsahu poskytovaných práv a ochrany, predovšetkým ochranu proti vydaniu. Občan tretieho štátu si preto vyberá krajinu, v ktorej o azyl požiada (okrem iných aspektoch o ktorých už bola reč) aj podľa právnych a praktických aspektoch jeho azylového systému. Prax taktiež potvrdzuje, že utečenci sú o azylovej a migračnej politike svojho cieľového štátu relatívne dobre informovaní už v čase, keď svoj domovský štát opúšťajú.
Stupeň jednotnosti azylového práva členských štátov je z procesného hľadiska vysoký. Je to dôsledok jednak rozvinutého medzinárodného práva, ale aj vysokej miery harmonizácie požadovanej legislatívou Európskej únie v oblasti azylu. O smerniciach a nariadeniach by sa však dalo hovoriť dlho a neviem, či by to niekoho bavilo čítať.

Ale k veci. Jedným zo základných ľudských práv je aj právo opustiť akúkoľvek krajinu, samozrejme aj vrátane domovského štátu. Tomu korešponduje právo každého v iných krajinách vyhľadať a požívať azyl pred prenasledovaním (toto nemôže byť chápané ako absolútne právo a môže byť obmedzené zo strany štátu, ak je to nevyhnutné napríklad v prípade národnej bezpečnosti, verejného poriadku, verejného zdravia alebo je to nutné pre ochranu práv a slobôd iných  za predpokladu, že je takéto opatrenie nutné a v demokratickej spoločnosti primerané).
Právo na odchod nemôže byť absolútne a uplatňované ľubovoľne, aby občania nemohli utekať pred svojimi záväzkami voči domovskému štátu, napríklad v prípade stíhania za nepolitické trestné činy, plateniu daní a pokút a odpykania si trestu uloženého zo strany štátu, povinnosti nástupu do brannej služby a podobne; pozri napr. Európsky dohovor na ochranu ľudských práv a základných slobôd z r. 1950

Pohyb osôb cez štátne hranice a ich pobyt na území cudzieho štátu je upravený zákonmi jednak štátu prijímajúceho cudzinca a jednak štátu pôvodu. Prijímajúci štát (ZATIAĽ) rozhoduje o tom, koho a za akých podmienok na svoje územie vpustí, prípadne aké práva prizná osobám nachádzajúcim sa na jeho území. Lebo hoci základné ľudské práva sú štandardom, ktoré sú zaručené pre všetky kategórie osôb vrátane migrantov, manažment migrácie na úrovni štátu môže byť limitovaný štátnymi zdrojmi . 
Občan, ktorý sa rozhodne opustiť svoju rodnú krajinu, je súčasne limitovaný právnym systémom štátu, v ktorom sa rozhodol požiadať o azyl. Cudzinec, ktorý splnil podmienky na vstup, či dokonca na udelenie azylu, sa v plnej miere podriaďuje jeho právnemu systému a tiež aj povinnostiam. Sem patrí povinnosť dodržiavať všeobecne záväzné právne predpisy, spolupráca s ministerstvom vnútra a príslušnými správnymi orgánmi, podrobenie sa zdravotnej prehliadke, zdržiavanie sa v záchytnom tábore či azylovom zariadení . Za porušenie povinností, ktoré pre azylanta vyplývajú z právnych noriem môže byť azylant sankcionovaný.

To, že každý môže slobodne opustiť ktorúkoľvek krajinu, aj svoju vlastnú, zakotvuje už Medzinárodný pakt o občianskych a politických právach . Ale dôležité je toto: negarantuje už právo na vstup do akéhokoľvek iného štátu, napriek tomu, že právo na vstup do inej krajiny je logickým dôsledkom práva krajinu opustiť
Črtá sa nám tu priepasť medzi právom jedinca na odchod z krajiny a absentujúcou povinnosťou tretieho štátu takúto osobu prijať . Žiadateľ o azyl nemá individuálne subjektívne právo na vstup do žiadneho štátu, okrem jeho domovského, žiadateľovi umožniť vstup a eventuálne udeliť azyl ostáva naďalej doménou štátu ako prejav jeho suverenity. To však nevylučuje, že vnútroštátne právo, často aj na ústavnej úrovni, subjektívne právo na udelenie azylu zakotvuje.... 

PS: S odchodom z krajiny súvisí aj návrat do nej, takže o tom potom :)

Literatúra napr. Bendíková M. Medzikultúrny dialóg a migrácia; Balga J. Azylové právo, Pořízek, P. Vstup cizince na území státu. Pohled medzinárodního, únijního a českého práva. Dokumenty ako Všeobecná deklarácia ľudských práv, Medzinárodný dohovor občianskych a politických práv z r. 1966 

Lyri 



sobota 10. septembra 2016

Amsterdam

Ako ospravedlnenie za dlhšiu neaktivitu prosím prijmite niekoľko amatérskych záberov ktoré vznikli pri mojej návšteve Amsterdamu. Bolo to úplne najkrajšie mesto, v akom som kedy bola. Niekde som čítala, že kto bol raz v Amsterdame, ten sa tam ešte vráti. V mojom prípade to bude určite pravda.


Het Scheepvaartmusem (The National Maritime Museum) - bezpochýb jedno z najzaujímavejších múzeí, aké som v živote navštívila. V žiadnom prípade ho neobchádzajte, rozhodne to nie je len nudné vystavovanie exponátov. 


Van Gogh Museum - tu sme tak nejak došli k tomu, že asi tak celkom nerozumieme umeniu, v každom prípade sme si všimli, že ani ľudia okolo nás. Mimochodom, užite si Slnečnice, fotila som ich veľmi nenápadne, lebo fotiť bolo zakázané. Ale čo by sme to boli za Slovákov, nie ? 

 


Royal Artis Zoo - ja nie som veľmi fanúšikom zoo a klietok ako takých, ale táto zoo funguje tak trochu na inom princípe ako som bola zvyknutá. V prvom rade si všimnete, že je tu omnoho viac zamestnancov ako inde, a skoro pochopíte prečo. Zoo je tu skôr niečo ako džungla, prechádzate sa medzi zvieratami a rastlinami. Behajú okolo vás klokany, lietajú vtáky, skáču opice, levy sú od vás oddelené len hlbokou vodnou priehradou. A ošetrovatelia dohliadajú, aby ste sa ich nedotýkali. Ale vy sa dotknete tej opice (však drahý!), lebo ste predsa zo Slovenska :D 



Aj sme zamaškrtili. Teda ak je pravda že oči jedia, lebo toto sme videli len z výkladu. Btw, čo sa jedla týka, je Holandsko moja obľúbená krajina, lebo hranolky (ale také tie hrubé a domáce, nie skurvené polotovary) sú tu doslova národné jedlo. Ale ak pôjdete okolo, nezabudnite ochutnať Stroopwafle, ale určite  majte pri sebe vodu. Ó, a úplne famózne belgické wafle (najlepší dezert na svete!!! ).


Moja latina nie je ktoviečo, ale keď som videla toto, mala som dosť :D :D :D Myslím, že niekoľko podobných výchovných nápisov by nám neuškodilo vytesať do skaly ani v tejto našej krajine.

A niečo málo z ich architektúry:






A to je asi všetko. Vrámci samoštúdia sa pokúsim vytvoriť nejaké krátke pekné video z tejto krátkej peknej dovolenky, uvidím, či bude výsledok hodný toho aby som ho sem dala. Zatiaľ sa majte krásne.

PS: Amsterdam, teším sa, že Ťa znova uvidím. 

Lyri

nedeľa 21. augusta 2016

Zotročenie Európy islamom á la alternatíva

V súčasnosti v médiách (najmä tých krajne alternatívnych) koluje niekoľko dezinformácií, ktoré následne preberajú ľudia a šíria ich prostredníctvom svojich FB profilov a v rôznych diskusných fórach. Ide predovšetkým o prebiehajúcu migračnú krízu a prichádzajúcich utečencov a z tej nenávisti a bludov mi je už zle. Všetko súvisiace s islamom a migrantmi podávajú vo svetle, že migrácia  Európe škodí a  moslimovia ju  v konečnom dôsledku chcú  zotročiť. 

via GIPHY
Uveďme teda na pravú mieru fakty. V prvom rade sa netvárme, že migranti a ich náboženstvo sú pre Európu a Európanov nejaká novinka. Prvé kontakty Európanov s islamom sa diali v 7. a 8. storočí a vo všeobecnosti možno konštatovať, že prvý prúd migrácie bol pre Európu prospešný, aj keď vzájomné spolunažívanie kresťanov a moslimov nebolo vždy bezproblémové. S prenikaním islamu do Európy prostredníctvom jeho imigrujúcich nositeľov je spojený aj konflikt dvoch najsilnejších monoteistických náboženstiev – kresťanstva a islamu. Druhá vec, ktorú títo internetoví pseudoexperti radi tvrdia, že len nám ako Európanom bolo celý čas ubližované. Samozrejme, že aj Európania majú na svedomí vpády do Ázie a na Blízky východ. Je zbytočné vyťahovať krivdy minulosti a prehlbovať nenávisť. Kultúrne konflikty a náboženské strety tu boli a budú aj naďalej, ak sa neposunieme ďalej.  
Problém islamu v Európe je podľa mňa konflikt koncepcie sekurálneho štátu, v rámci ktorého je náboženstvo privátnou záležitosťou, ktorá má len nepatrný dopad na politický život, a komplexnou náboženskou ideológiou, ktorá determinuje aj spoločenské a politické správanie. Pre islam je typická jednota náboženského a politického života. Integrálnou súčasťou islamského náboženstva je právny systém, ktorého dodržiavanie a nemennosť sú posvätené náboženstvom a samotné právne normy nie sú výsledkom legislatívnej činnosti, ale boli dané Bohom. Práve toto Európania nedokážu prijať a moslimovia sa toho nedokážu vzdať. 
Z počiatku prichádzajúci moslimského pôvodu napriek tomu vytvorili akýsi precedens a príklad toho, že v Európe existuje priestor pre možnú integráciu moslimského obyvateľstva v Európe. Neskôr, obzvlášť v druhej polovici 20. storočia  z dôvodu ekonomickej expanzie sa krajiny západnej Európy stali destináciou slobodnej pracovnej migrácie. Do Francúzska, Veľkej Británie, Nemecka, Švédska, Talianska a Španielska smerovali početné migrantské vlny alžírskych, palestínskych, egyptských a tuniských Arabov, príslušníkov afrických etník, Indov, Kurdov a Turkov. 
Západoeurópska spoločnosť sa tak stala multietnicky štrukturovaná,  a rozmanitejšia po kultúrnej, jazykovej aj konfesnej stránke. Migranti sa však vo väčšine prípadov izolovali v osobitných mestských štvrtiach a odmietali sa prispôsobiť majoritnej kultúre, čo sa prejavilo napríklad islamizáciou európskych miest. Nuž a keďže som na začiatku povedala, že chcem byť objektívna, nebudem tvrdiť, že model multikulturalizmu zafungoval. Práve naopak, zanedbaním integrácie v tomto kľúčovom období postupne došlo k polarizácii určitých skupín obyvateľstva a ich postojov k migračnej politike. Migranti takto vychovali svoje deti, tie zase svoje. A sme tam, kde sme nechceli byť. Btw, multikulturalizmus vs interkulturalizmus bude samostatná téma.
Na islamské právo existujú veľmi negatívne názory, ale už ho nemožno nazývať per se ako rigidné, ale prejavuje sa skôr stupňujúcou vnútornou rozpornosťou. Podstatné rozdiely sa vyskytujú aj medzi štátmi, v ktorých tvorí moslimské obyvateľstvo dominantnú časť spoločnosti. Turecko nekompromisne oddeľuje právo a náboženstvo, Saudská Arábia sa však prikláňa k fundamentalizmu a v práve presadzuje vlastné poňatie islamského náboženstva. Naopak, prístup Jordánska k islamu je možno označiť ako pragmatický a reformný. Vyhlásiť, že všetky arabské štáty schvaľujú ukameňovanie žien je asi tak inteligentné ako povedať, že každý moslim je terorista, že každý Slovák závidí aj dieru v ponožkách a každý Čech nosí ponožky v sandálach. 


Použitá literatúra je napr. Štefančík & Lenč Migračná politika národných štátov, Šmihula D.: K otázkam medzinárodných vzťahov; Dallmayr, F.: Dialogue among civilizations; Wheatcroft, A. Neveřící. Strety křesťanstva s islámem  v letech 638-2002; Rataj, T. Islám v srdci Evropy.

piatok 19. augusta 2016

Recenzia: War Dogs

Odchádzali ste niekedy z kina tak, že ste sa cítili oklamaní ? Nie sklamaní, ani nahnevaní... len proste oklamaní. Vysvetlím.
Nejak sme sa na tento film nechystali, proste sme mali večer čas a na niečo sme si chceli vyjsť a veľa toho už na výber nebolo. Film je z dielne režiséra Todda Philipsa, ktorý má na svedomí všetky tri diely Hangover. Videla som trailer na tento film myslím že pred filmom Now You See Me 2 (Podfukári 2), ale inak som o ňom veľa nevedela. Trailer bol však urobený veľmi dobre, herecké obsadenie bolo viac ako sľubné, takže som čakala nejakú fakt dobrú komédiu. 
Trailer však klamal, alebo bol minimálne zostrihaný veľmi rafinovane. Prišlo mi to, že dvaja mladí, hlúpy chalani, čo vyzerajú ako feťáci (a oni boli naozaj zhúlení) sa uchádzali o kontrakt na dodávku zbraní a vybrali ich, lebo ich ponuka bola najnižšia. Idioti sa však prerátali o vyše 50 miliónov a film bude o nejakých šialených situáciách ako ich zháňajú a pašujú do Iraku. Takýto sled udalostí naznačoval trailer. Ale vlastne to bolo celé trochu inak. Netvrdím že horšie, ale inak. Nechcem zbytočne písať spoilery. Btw, film je zaujímavo rozdelený ako keby na kapitoly, niečo ako kniha. 
Ja som sa celkovo tešila najmä na tie akčnejšie časti, ktoré netvrdím že tam neboli, ale boli len v prvej polovici, ktorá by sa ešte ako tak dala považovať za komédiu. A presne toto ma prekvapilo najviac, že druhá polovica filmu už v podstate nebola komédia. Jasné, fuck sem, fuck tam, človek sa občas aj zasmeje, ale bol to v podstate vážny film, s vážnou problematikou, ktorý sa tvári ako komédia, aby sa lepšie predal. Či sa ho podarilo predať uvidíme, keď štúdio začne počítať tržby. 
Späť k filmu. Bude iný ako čakáte, lebo čakáte komédiu a film je vlastne smutný a ťažký, ale myslím, že sklamaní nebudete. Film stojí za pozretie, herecké výkony boli veľmi presvedčivé. Miles Teller veľmi pekne zahral novopečeného otca, ktorý sa namotá na medové reči svojho kamaráta z detstva, ktorého hral Jonah Hill. Ten je tak trochu blázon a úplne nemorálny podvodník a klamár. V podstate tak trochu pán Chow z Hangoveru. A Bradley Cooper je veľmi dobrý bonus, ale nemá veľký priestor.
Hudba bola opäť veľmi dobre poskladaná, dej do seba zapadal, neostali v ňom diery. Za mňa 9/10.
PS: Film bol so slovenskými titulkami. FAKT neviem čo sa stalo, ale názov War Dogs bol preložený ako Nezhasínaj. Buď sa vloudila chybička a dali tam preklad názvu Lights out, alebo neviem.

štvrtok 18. augusta 2016

Nepochopená sociálna fóbia

Ľudia si o mne mysleli už všeličo. V lepšom prípade som bola tá hanblivá bifloška. Ale vraj som bola aj namyslená, protivná. Len preto, lebo som bola trochu viac odmeraná, radšej som bola sama alebo na miestach, kde nebol potrebný medziľudský kontakt a skrátka mám radšej zvieratá ako ľudí. 
Takto ma vidia ľudia. Čo nevidia a ani ich to netrápi, je, aké problémy to spôsobuje v skutočnom živote. To, čo je pre iných normálne, je pre mňa úplné utrpenie. Nebudem taká dramatická, aby som povedala, že vyjsť medzi ľudí je pre mňa nemožné. Samozrejme, že to nie je žiadny panický strach vyjsť z domu. Ale už vedomie, že zajtra musím ísť k doktorovi, na poštu, na študijné alebo čokoľvek vybaviť, vyvoláva úzkosť.
nedokážem spať a kvôli stresu sa prejem. Proste je to tak či chcem alebo nie.
Celý život som bola plachá a nedôverčivá voči cudzím ľuďom. Nemala som veľa kamarátov, najmä preto, lebo som veľmi ťažko spoznávala nových ľudí. A tých, ktorých som si horko-ťažko získala, som si nedokázala udržať. Vždy som sa príliš upla na jedného človeka, vždy som mala "najlepšiu" kamarátku a vlastne nikoho iného. A to nikdy dlho nevydržalo. Dlho som si to ani neuvedomovala a vôbec to nemalo názov. Dlho to nebol ani problém. A keď to problém začal byť, keď som sa dostala do situácie, že som mala naozaj záchvat úzkosti, mama na mňa znechutene kričala, že som hysterická. Vtedy som vedela, že sebavedomí ľudia to skrátka nepochopia. Rodičia ma kvôli tomu vnímajú ako slabocha. Nedokázali si predstaviť, aké stresujúce bolo pre mňa v istom čase ísť čo i len do obchodu.
Moji rodičia sú však v istom zmysle strašní pokrytci. To, že nerada chodím medzi ľudí im viac než vyhovovalo, keď som s rovesníkmi nikdy nechodila von, do baru či na diskotéky. Ale keď som nezvládala vystúpenia v hudobnej, školské predstavenia, alebo chodenie na návštevy,  vtedy som bola tá najhoršia. Bola to však pre mňa oveľa väčšia psychická záťaž ako učenie sa na skúšky. Na svoj absolventský koncert som cvičila týždne, napriek tomu si neviete predstaviť, ako som na javisku pohorela. 
Väčšinou a najradšej na mne aplikovali liečbu šokom. Proste ideme na trhy, ideme nakupovať, proste ideš na venček, budeš chodiť na obedy v jedálni.  Je to to isté, akoby ste arachnofobika strčili do miestnosti plnej pavúkov a čakali, že odtiaľ vyjde ako ich milovník.  Ani sociálna, ani žiadna iná fóbia sa takto samozrejme nelieči. Ako každý, kto trpí fóbiou, som sa stimulu svojho strachu - ľuďom - jednoducho vyhýbala. Bolo jednoduchšie čítať si, učiť sa, písať, kresliť, hrať.... proste robiť veci, ktoré sa dajú robiť osamote. Vtedy som bola tá dobrá. Tá poslušná, ktorá je pekne doma a venuje sa škole. Keď som sa o tom snažila hovoriť, aj tak som bola zaklasifikovaná ako hanblivka alebo obvinená, že sa len vyhováram lebo sa mi nechce niekam ísť alebo niečo robiť.
Aby ste si zas nemysleli, že nejak nemám rada ľudí, to naozaj nie je pravda. V malom množstve ste pre mňa liek, ale vo veľkom jed. A v davoch ste môj najväčší nepriateľ.
A teraz liečba. Je skrátka nevyhnutné si odmyslieť všetkých ľudí a pozornosť venovať len jednej veci, ktorú treba spraviť a treba ju spraviť dobre. Naučila som sa pri odpovedi pri tabuli sústrediť len na vyučujúceho, pri vystúpení len na jedného známeho človeka v publiku, v kine na to, že som tam len so svojim priateľom. Ale úplne najlepší je ten pocit, keď to zvládnem. Keď vyjdem z prednáškovej miestnosti, z obchodu, z úradu, keď si vydýchnem, že to už mám za sebou a keď si môžem povedať, že som to dokázala. Tieto malé víťazstvá nad sebou ma posúvajú ďalej
A život zvládam so svojim priateľom, lebo rešpektuje, že s niektorými vecami mám skrátka problém. Je na ňom skvelé, že sa veľmi snaží mi pomáhať, a kam môže ma sprevádza, miesto toho aby robil veci za mňa. To je na liečbe to najpodstatnejšie - mať niekoho, kto pri vás stojí.
Problém väčšiny ľudí je, že sociálnu fóbiu nepovažujú za rovnocennú ani psychickým chorobám, a ani ostatným fóbiám. No a čo, veď NIKTO nemá rád preplnené MHD, tlačenicu v Lidli. Lenže to nie je len o tom. Ja som nikdy nebola na diskotéke, koncerte či festivale a ani si to neviem predstaviť, hoci mi je niekedy ľúto, o čo prichádzam. Mala som prácu, ktorá bola pre mňa bola peklo. Bol to stres keď som tam išla, keď som tam bola, keď som z nej išla, keď som na ňu myslela. Je skrátka potrebné si uvedomiť, že je sociálna fóbia je vážna ako každá iná, možno dokonca horšia, lebo znepríjemňuje a sťažuje každodenný život. 

Lyri

streda 17. augusta 2016

Emilia Clarke makes magic waves with her eyebrows (GIFS)


Toto je ten spomínaný bonus k recenzii Me Before You. Je to len malá ukážka toho, čo smiešne dokáže Emilia so svojim obočím. Musím dodať, že všetky gifká sú "home-made", takže zďaleka nie sú dokonalé. Ale prosím, prehliadnite to a venujte sa pointe. A hlavne, no hate :) Môj absolútny víťaz je č. 8
















Lyri